Nieuws

Nieuwe WEFIS Studie nummer 127...te bestellen

Posted by Pattyn Harold on January 15, 2011 at 8:39 AM

 


De spoorlijn Moeskroen-Oudenaarde en haar stempels


In WEFIS studie nr. 127 behandelt Walter Ronssede spoorlijn Moeskroen-Oudenaarde.

De studie bestaat uit twee delen. In het eerstedeel wordt, voor zoverre bekend, de geschiedenis van de lijn geschetst, zowelwat de aanleg van de spoorbaan betreft, als wat de exploitatie van de lijnbetreft.  De verbinding werd in gebruikgenomen op 2 oktober 1890. Het personenvervoer Moeskroen-Oudenaarde werdstopgezet op 1 augustus 1959; op het baanvak Oudenaarde-Ruien was er nog goederenvervoer tot 31 december 1999.

Het tweede en meest uitgebreide deel bevat eeninventaris van de specifieke spoorwegstempels die in de stations van deze spoorverbinding werden geslagen en die op spoorwegdocumenten terug te vinden zijn.  De stempels zijn geklasseerd perstation: Moeskroen/Mouscron, Herzeeuw/Herseaux (waar ooit drie stations zijngeweest, waarvan echter maar één over stempels heeft beschikt), Evregnies,Dottenijs/Dottignies-St Leger, Spiere/Espierres, Sint-Denijs-Helkijn/SaintGenois-Helchin, Bossuit, Avelgem, Ruien, Berchem, Melden, Leupegem enOudenaarde.  De namen met hunverschillende schrijfwijzen vormen alleen al een attractie op zich.

De studie telt 48 pagina’s.

19 mei 1939   Dienstbriefkaart van Oudenaarde via hettreinpostkantoor POPERINGE-BRUSSEL 2 naar Essen met naamstempel OUDENAARDE.
Voortsvindt u in het magazinegedeelte de volgende bijdragen:

-         Postcolli -'Aangegeven waarde', door Joe Goes

-         Addenda

-         De postcollizegelsvan 1928-1930 uitgegeven door de Post, door Frans Danneels

-         Onze doorlopendekalender, door Walter Ronsse

-         Op de leestafel, doorWalter Ronsse

-         Addenda

-         Lijst van de zwartezelfklevende vignetten van West-Vlaanderen, door Joe Goes


Dekostprijs van dit nummer bedraagt € 7,00 (+ € 2,00 portkosten / Europa + €5,00) en is te bestellen bij de heer Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 te8400 Oostende.  Rekeningnummer280-0438032-17 van WEFIS - 8400 Oostende, met vermelding WEFIS Studie 127.

 


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments